- MI A PALIO -

A Palio nem egy régi, turisztikai célból felelevenített és megrendezett esemény, hanem a sienaiak élete az idők folyamán, annak különböző formái, érzései.
Eredete távoli időkbe nyúlik vissza, egyes 1644-ből származó szabályai még mai is érvényesek, akkor futották először a Palio-t lovakkal úgy, ahogy most is történik, ennek folytonossága soha meg nem szakadt.

Bajorországi Violante Beatrice Kormányzó A város területe 17 városnegyedből áll (Contrada), amelynek határait 1729-ben Bajorországi Violanténak, a város kormányzójának rendelete rögzítette. Határokat szabályozó rendelet

A városnegyed területéhez tartozik egy templom, amely magába foglalja a székhelyüket, ahol teljes öröklött vagyonukat őrzik: a régi értékeket, a győzelemért kapott Selyemzászlókat, a korabeli felvonulás öltözékeit (azokat, amelyeket használnak, és sok másikat, amelyek nagyon régiek), zászlókat, az archívumot, és minden mást, ami a városnegyed életéhez tartozik.
És akkor beköszönt június 29. (a júliusi Palio-nál), vagy augusztus 13. reggele, amikor kezdődik a Palio-t előkészítő négy intenzív nap.Az ünnepi készülődés bonyolult gépezete akkor éri el csúcspontját, amikor eldördül a mozsárágyú, amely a lovak kilépését jelzi a Nagykapun. Minden lovasnak egy ökörbőr korbácsot adnak át, amellyel a lovat serkentheti, vagy az ellenfeleket akadályozhatja a futásban.
Ezután a rajthoz indulnak, vagyis arra a helyre, ahol két kötél van kifeszítve, ezek közé kell felsorakozniuk a lovaknak és a lovasoknak, miután szólították őket.
A belépés sorrendjét sorshúzás dönti el: A Városnegyedeket ugyanis a kihúzás sorrendjében szólítják. A tizedik, egyben utolsó viszont "nekifutó"-ként lép be, amikor azt jónak látja, ezzel ő dönti el az indulás pillanatát. Ha az indulás érvénytelen, a mozsárágyú lövése megállítja a lovakat. Ezeknek három kört kell futniuk a kb. 1000 méternyi pályán, és csak az elsőként érkezőnek jár a győzelem dicsősége. Valójában a ló győz, ugyanis "scosso"-ként, azaz lovas nélkül is beérkezhet.
Az ünneplés azonnal kezdetét veszi: a városnegyed lakói megkapják a Palio-t, és azzal a Provenzano templomba mennek (a júliusi Palio-n), vagy a Dómba (augusztusban), hogy köszönetképpen elénekeljék a Te Deum-ot.
Ettől fogva egészen őszig bármilyen alkalom megfelelő arra, hogy a város a Campo-n szerzett győzelemre emlékezzen, amikor szeptember vége - október első hete táján az ünnepi díszbe öltözött városrészben megtartják "a győzelmi vacsorá"-t, amelyen városnegyed lakók ezrei vesznek részt, és a díszhelyen van a valódi, csodált hős, a győztes ló.

A Palio-t évszázadok óta mindig megünneplik. Siena teljes lakossága magától értetődően vesz részt benne, ezért semmi szükség arra, hogy a különböző eseményeket és szervezéseket hivatalosan összehangolják. Így az emelvények, az erkélyek, és az ablakok helyeinek pénzért való kiadását is kizárólag a tulajdonosok intézik, akiknek vagy az üzletük, vagy a lakásuk néz a térre, illetve a szomszédos utcákra. Az emelvényeken addig lehet elfoglalni a helyeket, amíg a Városi Rendőrség teljesen ki nem ürítette a pályát, ezután a későn érkező nézők jegy birtokában már kizárólag a biztonsági feladatokat ellátó rendőrök engedélyével, kivételes esetekben közlekedhetnek a pályán az arra kijelölt rendkívül szűk járatokon. Mindenesetre a helyeket már a korabeli felvonulás előtt fél órával tanácsos elfoglalni.
A Piazza del Campo közepén a nézők ingyenesen vehetnek részt a Palio-n. A futás élménye talán akkor a legmagávalragadóbb, ha a sienaiak közé vegyülve éljük át.- BEJÁRATOK A TÉRRE -A Bejáratok az emelvényekhez
B Bejárat a Piazza del Campo-ra a korabeli felvonulás közben

A nézők a korabeli felvonulás kezdete után is bemehetnek a Térre a Giovanni Dupré út felől, amelyet csak néhány perccel a futás előtt zárnak le. A tér közepén lehet üdítőket vásárolni, de a következőkre kell vigyázni: többnyire nagyon meleg van (ajánlatos a fejet befedni valamivel), és nincs WC.


     vissza a kezdő oldalra