2016. augusztus 10-én 19 órakor a Podesztá udvarán bemutatták a Selyemzászlót, Jean-Claude Coenegracht belga képzőművész alkotását, amely augusztus 16-án, Mária mennybevétele napján a győztes Városnegyedé lesz.


A művész ezzel a Selyemzászlóval a nők iránti hódolatát fejezi ki abból az alkalomból, hogy 70. évvel ezelőtt, 1946. március 10-én az olasz nők az ország történetében először kaptak szavazati jogot, és nem sokkal ezután, június 2-án már népszavazáson választhattak monarchia és köztársaság között.


Jean-Claude Coenegracht jól ismeri Sienát, a város szerelemese. Először 1978-ban látta a Palio-t, azóta folyton visszajár, egy ideig itt is lakott.

Az alkotóművész a flamand stílusra emlékeztető nagy, nyitott térbe helyezi figuráit, apró utalásokkal, kis történetekkel, vázlatoknak tűnő apró rajzocskákkal, szimbólumokkal telítve, mint a golyójáték, a választócédulák, a győztes Városnegyed lakóinak örömét ábrázoló pici kép, az időt jelző zöld és barna levelek, várakozás a futás előtt, majd a győzelem, és a virágok: a rózsa, a szépség és tökéletesség örök szimbóluma.

A zászlón legfelül a mennybe felvett Szűz Mária, lejjebb öt különböző korú asszony, akik az évfordulóra emlékeztetnek: kettő éppen szavazni készül. Szecesszót idéző alakjuk szépséget és érzelmeket sugároz.

Körülöttük rózsákat látunk: a „tövis nélküli rózsa”: Mária virágát.   

Sokszor ábrázolják őt rózsával a kezében, vagy rózsák között, itt most hajában is rózsaleveleket látunk, és középkori szokás szerint fátylának fényes aurája veszi körül. A Szűzanya a holdsarlóban ábrázolt városra tekint, a Mangia toronyra, a Palazzo pubblico-ra, a térre, az emberekre, a lovakra.

A zászlón a címerek a Népet, a Várost, a Polgármestert, valamint a három Városharmadot képviselik, a Palio legfontosabb eleme, a ló már-már „mellékes”, de azért ott van, csak figyelmesen kell nézni a kép egészét.   

Végül a selyem alján, arany háttérben a Palio-n futó Városnegyedek címerei, jellemző színeiket ezúttal a zászló rojtjaiban találjuk.


     vissza a kezdő oldalra