NYERTE A TARAJOS SÜL

2016. június 26-án 19 órakor a Podesztá udvarán a Selyemzászlóval együtt Senio Sensi újságíró bemutatta a Masgalano-t, Chiara Flamini alkotását, amelyet Rosanna Flamini Bonelli, a máig egyetlen női lovas ajánlott fel annak emlékére, hogy „Ördög”, illetve a közismertebb “Rompicollo” néven (jelentése: vakmerő, féktelen, nyaktörő) 1957. augusztus 16-án a Sas városnegyed színeiben futott a Palio-n a Selyemzászlóért. Ez most egyúttal előkészület is a 60 éves évforduló megünneplésére.

Önmagában véve is különlegesség, hogy egy női lovas ajánlja fel a díjat, eddig ilyen nem történt, és talán már nem is fog megtörténni. Akkor három próbán, és a Palio-n futott, ahol a második körnél leesett, ettől az egyik Városnegyed hátrányba került, amiért az érdekeltek „kissé megsimogatták”, ahogy az ilyenkor szokás. Utána azonban elfogadta az illetékesek bocsánatkérését. Luigi Zampa filmet is készített Lány a Palio-n címmel, amelyben a női főszereplő, Diana Dors dublőre Rosanna volt.

A Bonelli Flamini család számára különösen kedves ez a Masgalano, mivel éppen az ünnepelt lánya Chiara az alkotóművész, aki egyébként elsőként készíthette el azt a zászlót, amelyet a város ajándékoz a győztes ló tulajdonosainak.Kecses, különleges, nagyon „sienai”, és három generációs „családi” Masgalano ez, Chiara Flamini városa és családja iránti szeretetét sugározza. A mű hátoldalán az ajánlás édesanyjának szól.

Az ezüst nemes anyagával fejezi ki a szimbólumokat: 17 részre osztott kerék – mint a Városnegyedek, a kerék küllőinek találkozásában egy ló feje látható: Rosanna mama rajza „Rompicollo” aláírással - ezt a magánéletében rendszeresen így használja - ami ezúttal ezüstben van hitelesítve. Fölötte - mintha egy ló tollbokrétája volna - a város, az elöljáróság, a Palio Barátainak Bizottsága, és a Városnegyedek címerei láthatók, alatta a felirat: „Rompicollo 2016”.

Mint drágakövek, 17 szögletes, ezüstbe foglalt homokkő hordozza a Városnegyedek heraldikáját. Sorrendjük felülről lefelé, jobbról balra haladva az 1957. augusztus 16-i Palio-n a 10 Városnegyed kötelek közé belépésének, a maradék 7 pedig a Városházára kitűzött zászlóik sorrendjét idézi.

Kört formálnak, hogy egyenlők legyenek, ahogy egyetlen Városnegyed sem emelkedik ki a többiek közül, míg véget nem ér a Díszmenet, és majd, mindkét Palio után a Városnegyedeket képviselő legügyesebb és legelegánsabb szereplő elnyeri az annyira vágyott jutalmat. A szeretettel komponált alkotás tetején a zászlók játékát idézi Luigi Bonelli (Rosanna apja, Chiara nagyapja) szonettjének néhány sora. A szonett címe: Víz és bor – avagy a Palio. (Luigi Bonelli az 1900-as évek első felének neves írója, színpadi rendező, a külföldön is játszott Rompicollo című operett szerzője, festő, és kiváló vicclap-rajzoló volt.)


     vissza a kezdő oldalra