2015. augusztus 10-én 19 órakor a Podesztá udvarán bemutatták a Selyemzászlót, Elisabetta Rogai alkotását, amelyet augusztus 16-án, Mária mennybevétele napján elnyer a győztes Városnegyed.


„Siena földje, a világ földje” - ennek szentelik ezt a Selyemzászlót, az UNESCO által is elismert egyedülálló környezetnek: Sienának és vidékének, amelyet a Palazzo Pubblico képtárában őrzött sienai gótikus festészet gyönyörű képein is láthatunk. Az ott ábrázolt tájakra lakóik több száz év elteltével is büszkék.

A művész a színeket Siena boraiból keverte, azok színárnyalatai alapján.

A Selyemzászlón legfelül a búzakalászból font glóriás Szűzanya gyönyörű arca néz le a városra, megcsókolja, köpenyével oltalmazón beborítja. Az óriási korongon, mint egy 360o-os fényképen a Piazza del Campo-t körbezáró épületeket látjuk. Az azúrkék égbolt közepén arany a hold és a csillagok: éppen úgy, mint a téren álló, a Palazzo Pubblico-hoz épitett kápolnában. Körben felirat: „Szeressétek az igazságot ti, akik a földet igazgatjátok.” Ez Ambrogio Lorenzetti üzenete A jó és a rossz kormányzás allegóriái c. freskóján, az Igazság fölötti feliraton: “DILIGITE IUSTITIAM QUI IUDICATIS TERRAM”, és ugyanezt üzente Maestà-ján Simone Martini is 700 évvel ezelőtt. Ugyanakkor utalás ez Ferenc pápa enciklikájára is, amelyben arra figyelmeztet, hogy az emberiségnek meg kell védenie közös otthonunkat: a Földet.

Jobbra fenn három ciprus Siena történelmének egy fontos pillanatát, a Montaperti győzelmet idézi.

Középen egy gyermek játszik a lovakat megjelenítő, a városnegyedek színeire festett golyókkal: minden sienainak ez a gyermekkori játéka.


Alul 3 ló vágtáját látjuk, ahogy megteszik a három kört a Siena földjével borított téren.

  

     vissza a kezdő oldalra