2014. június 25-én 19 órakor a Podesztá udvarán bemutatták a Selyemzászlót, Rosalba Parrini alkotását, amelyet július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján majd elnyer a Palio győztese. A Selyemzászló ezúttal 1944. július 3-ra, a megye és Siena 70 évvel ezelőtti felszabadulására emlékeztet.


A kristálytiszta égbolt legfelül éppen úgy, mint a lenn a tér, 9 sávra van osztva, arany háttérből emelkedik ki a Szűzanya kedves arca, oltalmazó tekintetében mindenki vigaszra lelhet.

Szűz Mária arca mellett a ketrecéből kiszabadult galamb a II. világháború után elnyert békét jelképezi.A Selyemzászló közepén a Piazza del Campo, innen emelkedik ki a 10 különböző színű ló és a Palazzo Pubblico tornya, amelyet most mi is olyannak látunk, ahogy azokban a napokban, 1944-ben, a fölötte köröző repülőkből láthatták.

   Baloldalt a vörös színű térképen Siena környéke, rajta a 15 arany színű csillag a megye településeit, és az ott ellenálló partizán csoportokat jelképezi. Ebből indul felfelé egy vörös szalag, amely összeköti a két világot, egyúttal a közösség imájaként a Szűzanyához ér fel, hogy oltalmát kérje.


A Selyemzászlón mindig ott kell lennie a Siena városát képviselő minden jelképnek, így most is látjuk rajta a Balzana fekete-fehér pajzsát, alul pedig a Sarlós Boldogasszony tiszteletére futó 10 Városnegyed színeit.


     vissza a kezdő oldalra