2014. augusztus 10-én 19 órakor a Podesztá udvarán bemutatták a 2012. augusztus 16. Mária Mennybevétele tiszteletére készült Selyemzászlót, Ivan Dimitrov bolgár művész alkotását, amelyet az egybegyűltek tapssal fogadtak.


Az alkotóművész ezt a művét Mario Luzi költő születésének 100. évfordulójára ajánlotta, az ő két verse: Simone Martini földi és égi utazása, és Siena - Tavasz adták az ihletet. A sienaivá fogadott Mario Luzi nagyon szerette Simone Martini Madonnáját, ezt, és Luzi Siena iránt érzett szeretetét idézi most ez az alkotás. A város vezetése így kívánta kifejezni tiszteletét a költő iránt, aki 1927-1929 között Sienában élt.

      A teljes kép felidézi Luzi érzéseit, az akkori várost, az ünnepet, a várost körülölelő vidék hangulatát.

A Selyemzászló hátoldalán a Siena néz engem sorai olvashatók.   

   Egy szürreális ló képe töri meg az időtlen harmóniát: ez a Palio rítusa, „A Palio az a Palio, nem létezik semmiféle magyarázat: szociológiai, történeti, antropológiai, amely meg tudná értetni a mibenlétét.” – mondta Mario Luzi 1998-ban. Az ünnepre vár minden és mindenki, ló sörényét lángnyelveknek látjuk, a lángoló vörös szín hamarosan fellobbantja a szenvedélyt az egész városban.

A Madonna aranyszélű türkizkék ruhájában Simone Martini Maestà-ját idézi a Palazzo Pubblico terméből, ahol mint hercegnőt látjuk a kíséretével, angyalok és szentek körében. Itt most a Városnegyedek címerei alkotnak virágfüzért körülöttük, karján a gyermek áldást oszt.  

   A hajnali ködben, a tájra jellemző színek között, a téglavörös háztetők fölött magasra emelkedik a várost őrző Mangia torony és a Dóm harangtornya, mint egykor, az Ősi Siena Államának idejében.

Nem véletlen, hogy ezúttal bolgár művész kapta a megbízást a Selyemzászló megfestésére: Siena mellett egy bolgár város lehet majd Európa kulturális fővárosa 2019-ben.

  

     vissza a kezdő oldalra