2014. június 25-én 19 órakor a Podesztá udvarán a Selyemzászlóval együtt bemutatták a Masgalano-t is, Laura Brocchi alkotását. Felajánlotta a Városnegyedek Asszonyainak Közös Csoportja.

NYERTE A TORONY

Ez a Masgalano Siena történelméről mesél: 1526-ban a város ostroma alatt bátor nők védték a várost a híres „asszonyok kis erődjéből” (Camollia).A Masgalano elülső oldala ezüst, balról egy bronz sávon 17 gyöngyszem, ezek a Városnegyedeket jelzik, amelyek együtt alkotják az egyetlen valódi kincset, Sienát magát. Középen a dombormunka szellemes játéka törékeny nőalakot jelenít meg, aki kezében a város címerét, a Balzana-t tartja. A nőalak palástja és keze a Szűzanya város iránti szeretetét és védelmét jelzi.

Laura Brocchi ezúttal is tökéletesen választotta az anyagot a mű formájához: az ében kemény és fekete, a buxus lágy és fehér, hozzájuk fémet társít, hogy a fehér és fekete színvilág méginkább szembetűnjön. A tálat réz csík vágja ketté függőlegesen, ezen olvasható a megbízók ajánlása. A Balzana alatt a Palio Barátainak Bizottsága és a Városnegyedek Magisztrátusának címere látható, ahogy azt a Szabályzat is előírja.


Két finoman vésett, kidomborodó virág: egy liliom és egy margaréta utal Siena két történelmi nőalakjára. A liliom Szent Katalint jelenti, aki a hit és spiritualitás erejével tudott erős maradni a hatalom mindenféle megnyilvánulásával szemben. A margaréta Margherita Bichi sienai asszonyt idézi, aki Siena szabadságának értékét védelmezve lett az erkölcsi és fegyveres ellenállás vezére. Meg tudta győzni a Magisztrátust és Siena Szenátusát, hogy kérjék a Szűzanya pártfogását, hatására a nép el tudta hinni, hogy győzelmet arathat 1526. július 25-én Camollia-nál Firenze és a pápai szövetség ellen. Ez a polgári szellemiség ma is példa lehet a sienai nők előtt.
A Masgalano hátoldaldalán a körcikk acélból készült: szilárd és erős fém, mint az asszonyok. Sok-sok asszony neve őrzi itt azoknak az emlékét, akik minden időkben szerették, védelmezték, és naggyá tették Sienát, fáradhatatlan munkájukkal, szünet nélküli segítségükkel biztosították generációk jövőjét.
Női neveket olvashatunk itt, a város történelmében fontos szerepet játszó neveket: Margherita, Laudomia, Baldovina, Caterina, Savina…Vannak közöttük városnegyedek vezetői (priorok, kapitányok), és a Masgalano-t felajánló Csoport vezetői is. Csak keresztnevek ezek, hogy minden nő, akit így hívnak, érezhesse, hogy része a város és a városnegyedek közösségének.

A 17 városnegyed asszonyainak a közösségi élet előmozdítására és támogatására alakult csoportja az egyébként megszokott versengést félretéve, mint kívülálló végzi közös munkáját, akár az egész városnak, akár csak valamelyik részének volna is szüksége segítségre, támogatásra, együttérzésre. Ezzel a felajánlással az asszonyok azt akarják kinyilvánítani, hogy a saját Városnegyedük szeretete egyesíti őket abban, hogy mindegyikük lehessen „mas galante”, azaz „a legelegánsabb”.
     vissza a kezdő oldalra