2013. augusztus 10-én a Podesztá udvarán bemutatták a 2013. augusztus 16. Mária Mennybevétele tiszteletére készült Selyemzászlót, Cesare Olmastroni és Cecilia Rigacci közös alkotását. A jelenlevőknek nagyon tetszett, tapssal fogadták a két művész alkotását.


A győztes városnegyed először vihet haza olyan Selyemzászlót, amely két külön darab selyemből áll egybe, ezeket pedig egy fehér és egy fekete szalag tartja össze, a Balzana: Siena címerének színei.


A két művész, aki mind születése, mind kultúrája folytán Sienához kötődik, ám személyiségében és stílusában különbözik, olyan közös alkotást hozott létre, amellyel a város és annak hagyományai iránti tiszteletadását és szeretetét fejezi ki.

     


Cesare Olmastroni antik Madonnája egyértelműen utal a Trecento olasz mesterei, különösen Simone Martini iránti szeretetére, mégis a modern kort is láttatja benne.


A Madonna arca olyan, mint a mai sienai asszonyoké, palástján Siena városának képe a Jó Kormányzás allegóriáját idézi Ambrogio Lorenzetti művéból. A Szűzanya „a városba öltözik”, védelmező anyai ölelésével szinte teljes szélességében borítja be a zászlót.


Alul pedig a rituális heraldika jelenik meg: a város, a Polgármester és a Városharmadok címerei, ezek mellett különleges ötlettel ábrázolja a Városnegyedeket. A művész ugyanis nem a megszokott állat-jelképeket, színeket alkalmazza, hanem az egyes városrészek jellemző részleteivel emeli ki a történelem erejét a Palio életében: itt az emberek nem csupán a saját zászlójukhoz tartoznak, hanem egyúttal az egész közösség részei is.


A másik alkotó kéz Cecilia Rigaccié, aki tekervényes vonalak játékával idézi fel azokat a fogadalmi mozdulatokat, amelyekkel minden sienai szeretné ünnepelni a győzelmet.

     


A sílusváltás egyértelműen a szecessziót idézi. A Selyemzászló alsó részén Siena városának színeibe öltözött apród egy párnát emel a magasba, rajta az összes Városnegyed címere. Igen, mind a 17-é, nem csak azé a 10-é, amely most az augusztusi Palio-n fut, mert itt kivétel nélkül mindenki, egyetemesen a Mennybe felvett Madonnát tiszteli, akinek a fogadalmi felajánlást teszi.


Az apród, mint felajánlást, párnán nyújtja felé a város címereit, amelyek belsejében egy-egy darab selyem rejtőzik: a város 17 negyedének ajándékai.


A Madonna, mint egy látomás jelenik meg a zászló felső részén, ifjú lány képében, égszínkék ruhában, alig sötétebb háttér előtt, a kezében ostyát tart, amely mintha szívéből jönne elő, ő fiát nyújtja a városnak.


Az apród lábainál a város fővezére és zászlóvivője látható, súlyos jelképeket hordoznak olyan üzenettel, amely érvényesebb, mint valaha: most bátorságra, és nem harcra van szükség, hogy a várost egy ideje nyomasztó bajokat átvészeljék.

     


A túloldalon az oszlopok a Dómra, a szakrális helyre utalnak.


A műalkotás értékét emelik a részletekben alkalmazott díszítések: muránói üvegből készült gyöngyök, rózsaszín korallok, csipkék, vagy maga a régi selyemszővő technikával készült háttér.


     


     vissza a kezdő oldalra