A 2013-as év Masgalano-ja Laura Brocchi alkotása, felajánlotta a Városnegyed Gondnokságok Állandó Bizottsága.

Nyerte a Kagyló.Bemutatta Duccio Balestracci.


Laura Brocchi egy régi techikával olyannak készítette el a Masgalano-t, amilyen a XVIII. században lehetett volna: rézből, mely antikolt ezüst bevonatot kapott. A rajta látható szimbólumok a Városnegyedek Gondnokságainak mindennapi nehéz, a háttérben végzett, ugyanakkor nélkülözhetetlen munkáját idézik:

  • a létra, amelyen fel-le másznak, hogy felszereljék a karos gyertyatartókat,
  • a gyertyatartók maguk is az ünnep fényes szimbólumai,
  • a kulcs, a városnegyedek őrének fontos szerepét jelképezi,
  • a tű, amellyel a zászlókat, kosztümöket varrják, hímezik, és javítják - felbecsülhetetlen örökséget őriznek ezzel az utókor számára - egy „kelme” szegélyét szúrja át éppen, ennek is a fém az anyaga.

A Masgalano közepén egy gondnok látható a Palazzo Pubblico bejárata előtt, amint a Farkasok terme felé megy, ahol a 17 gondnok végzi a munkáját. Ez a gondnok a vállán zászlórudakat visz, a másik kezével egy dob kellékeit tartja, ruhája övéről kulcsok lógnak, mintegy igazolva az eredeti görög szó értelmét: „oikonómos”, azaz „a ház ügyeinek ura és intézője”.

Felül egy karos gyertyatartó fénye világít, a gondnok háta mögött a ló áll, de nem a „győztes harci paripa”, amely a Palio-n fut, hanem az egyszerű, a gondnok munkájában részt vállaló, mindennapi ló, amelyet nem ismer senki, de a Palio segítői számára nélkülözhetetlen. Az ember és az állat szimbiózisban mozdulnak együtt, a ló szinte tudatában van annak, hogy ő fogja helyettesíteni a Díszmenetben a versenyt futó lovat.

Szimbólumait nézve a Masgalano akár két részre is osztható: függőleges tagolással a fentiek mellett tartalmazza még a város, a polgári intézmények, és az ünnep minden protokolláris jelzését. Tartalmaz azonban egy egészen különleges részletet. A művész szeretett volna a Masgalano részévé tenni egy teljesen érzelmi, saját családjához kötődő elemet is. Azzal az érmével akart utalni a megbízókra, amelyet a Városnegyed Gondnokságok Állandó Bizottsága megalapításának 25. évfordulójára vertek. Ámde ennek az érmének egyetlen másolata sem volt található sehol. Ekkor Laura Brocchi egy percet sem habozott, beleillesztette a Masgalano-ba azt az eredeti érmét, amely egykor édesanyjáé, Daniela Renoldié, egykor az Erdő városnegyedének gondnokáé volt.

        vissza a kezdő oldalra