2011. június 25-én, a Podesztá udvarán bemutatták a július 2. Sarlós Boldogasszony tiszteletére készült Selyemzászlót, amelyet egyúttal Olaszország egyesítésének 150. évfordulója tiszteletére is festett Tullio Pericoli, nemzeti és nemzetközi elismertségnek örvendő festőművész.


Finom eleganciája, amelyet tájképeiről és arcképeiről már ismerhetünk, megjelenik a Selyemzászlón is. Legfelül Siena középkori arculatát és színeit idéző városrészletét mutatja meg, ugyanakkor álombéli látomásával visszarepít bennünket a civitas, a polgárváros idejébe. Ez alatt a kép alatt rögtön a város főtere látható, ahol hét fekete ló vágtázik körbe, vérbeli harci mének, lánglovasokkal. A tűz a görög filozófia szerint a négy őselem egyike, kollektív képzeletünk alapján minden időben a szerelmet, szenvedélyt, erőt jelképezi. Ezek a tartalmak jellemző módon minden sienai nagy ünnepen jelen vannak, Pericoli alkotásában pedig a lovast személyesítik meg. „Izzás” - ezt a szót használja Montale „Le occasioni” c. művében, ez fejezi ki azt az erőt, amely a lovat repíti a döngölt föld felett, de kifejez valami egészen mást is.

Középen a Madonna alakja uralja a képet, ezúttal ő maga Itália. Világi arcával egy a Risorgimento hazafias asszonyai közül. Szív és akarat egy női testben, akire ránéz, az szemében, keze tartásában végtelen kedvességet, ugyanakkor szakralitást láthat. Jobb kezében az olasz zászló színeire festett három alma, bal keze a dereka körül lebegő trikolórt tartja.

Alul láthatók a Városnegyedeket finom vonalakkal ábrázoló állatképek.

Ide kattintva a Selyemzászló nagyítva látható: Palio di Siena - Foto del Drappellone, del Masgalano e del premio al miglior tamburino

Ide kattintva láthatók a képek a Selyemzászló átadásáról: Palio di Siena 2 Luglio 2011: presentati Drappellone, Masgalano e Premio Miglior Tamburino - FOTOGALLERY

Ide kattintva videón látható a Selyemzászló átadása: PALIO E CONTRADE | SienaNews.it
     vissza a kezdő oldalra