Megtapsolták a 2010. augusztus 10-én bemutatott Selyemzászlót, amelyet Franco Fortunato, az Olaszországban és külföldön egyaránt ismert, és elismert római művész a 2010. augusztus 16-i Palio-ra festett, egyszersmind a Vecchietta néven ismert festő, Lorenzo di Pietro születésének 600. évfordulójának szenteltek.


A Podesztá udvarán bemutatott Selyemzászlót Roberta Ferri és Maurizio Cenni polgármester méltatták.


A Selyemzászlón a Quattrocento Madonnáját látjuk, mintha egyenesen a reneszánsz valamelyik vásznáról kerülne ide. Az aranyba öltözött Szűzanya alakja kiemelkedik a kobaltkék háttérből. Felül teljességgel uralja a Selyemzászlót, mindez egyértelmű utalás a Vecchietta néven ismert Lorenzo di Pietrora, akit születésének 600. évfordulója alkalmából ünnepelnek most. Gyönyörű tiszteletadás ez a nagy Vecchiettának, aki 1441-ben díszítette a Sala del Pellegrinaggio-t a Santa Maria della Scala-ban.

A középrészen láthatjuk Ambrogio Lorenzettinek a Jó kormányzás-ban ábrázolt Sienáját, alatta pedig - kicsinyítve – ennek másik 16 megjelenítését. 17-szer jelenik meg a Palio városa, éppen amennyi a Városnegyede, ez a szimbólumrendszer tökéletesen megmagyarázza a sienai ünnep lényegét. A teljes kép ugyan 17 részre van osztva, de mindegyikük jelentését csak akkor foghatjuk fel igazán, ha azon az egészen belül értelmezzük, amelyhez tartozik.

Franco Fortunato képes arra, hogy közvetítse a jól felkészült művész találékony nyelvezetét. Az ő Selyemzászlóján nem csupán a történelem és az irodalom találkoznak, hanem a sienaiak etruszk eredetére is utal a szintén arany háttérben látható három lovassal, a városnegyedeket jelképező címereket pedig - amelyekből néhányat kissé újraértelmezett - külön, bíborvörös alapra hímezve helyezi el.

Fortunato éppúgy, mint Vecchietta, bátran felhasználja gazdag ismereteit. Bölcsen alkalmaz ötleteket költőien művészi ábrázolásokból, révült árnyalatokból.

A Selyemzászló olyan, mintha álomban látnánk. Ami a valósághoz köti, az a színek ereje, mert abban van a legfontosabb szemantikai tartalom. A festő 2 méter selymen három, önmagában is önálló történelmi síkot olvasztott egybe: a Palio-t átható szakralitásét, a városét, amelyből maga a Palio származik, és azt, amellyel együtt él.
     vissza a kezdő oldalra