Megtapsolták Mario Ceroli 2008. augusztus 16. Mária Mennybevétele tiszteletére alkotott Selyemzászlóját.A városnegyed lakóknak tetszik Mario Ceroli Selyemzászlója, amelyet Maurizio Cenni polgármester, és Omar Calabrese mutattak be a Podesztá udvarán. A Városháza által kiadott nyilatkozat a következőket mondja róla: "Könnyed és erőteljes ez a Selyemzászló. Újszerű és hagyományos, de leginkább az jellemzi, hogy láttatja a mozgást.

Ceroli, aki születése révén abruzzói, tanulmányai során immár rómaivá is lett, az egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú művész, aki arról ismert, hogy alkotói felfogásában a kortársi tömörséget figuratív utalásokkal telíti. A Palio selymét ugyanazzal a mesterségbeli tudással kezelte, amellyel fából készült, látványos alkotásait is megmunkálja. Kilátszik maga az eredeti anyag, a felületet nem fedik el teljesen a színek.

Legfelül az a Fogadalmi Madonna jelenik meg, amely a Székesegyház főoltárán látható, akihez majd a Te Deumot mennek énekelni a győztes városnegyed lakók. Kétfelől a Városnegyedek címerei, ezekből ezüst sugarak áradnak a Piazza del Campo-ra, amelyet a paloták, és arany búzakalászok öveznek. Lenn tíz vágtató fekete ló és felemelt karok: a zászlóvivők karjai a feldobás pillanantában, amikor testükkel és eszükkel, vérükkel és erejükkel akarják, hogy városnegyedük színei megérintsék az égboltot. Jobbfelől, mintegy fokozva a vágtát, három üvöltő arc-profil.

Utalások, jelentéstartalmak, vetületek – mind annak a "lendületes miliőnek" a jellemzői, amelyek Mario Cerolit híressé tették, azzal a mesteri eredetiségével együtt, amellyel az élet egyetlen pillanatát újra és újra képes megragadni és megörökíteni az örökkévalóságnak. A kalászok. A bőség bibliai jelzése. A boldogságé. Siena népe olyan ott benn a Campo-n, mint a kalászok. Eredeti elképzelés, amelyet csakis egy hozzá hasonló eklektikus ember képes értelmezni, végtelen könnyedséggel, és ugyanilyen sikerrel váltogatni szobrászatot és színházi látványt, minden egyes alkalommal ünneppé tenni alkotásainak szimbolikus értékét. Varázslatos alkímia ez, amivel az ötlet megérinthetővé válik.

Ha a Palio szimbólumának a lovat tekintjük, akkor azt Mario Ceroli élővé tette. Tíz ló fut a kelmén, a tufa dőlt gyűrűjén. Hihetetlenül valóságos perspektíva ez, amitől a Selyemzászló megmozdulni látszik, a részletek halmaza, karok, kezek, arcok pedig mintha kergetnék az állatokat. Szívük erejével tolják őket előre, a célig, az 1200-as évek Madonnájának szelíd tekintetétől követve.

Ceroli testet adott ezeknek az alakoknak azzal, hogy megfestette őket, olyanok, mint az a sor ellapított figura - valódi szobor-részletek -, amelyeket a Loggie del Papa kiállításán lehet látni a "Formák mozgásban" című kiállításon (Siena szeptember 7-ig mutatja be). Hús-vérré tette az állatokat, színekkel töltötte meg a Palazzo Comunale-t, a természet által ábrázolta a Sienában élő 17 népet.

És a sikeres és váratlan eredmény világosan megmutatja, hogy mennyire egyedi ez a nagy művész."
     vissza a kezdő oldalra